Ik wil je

Laatst had ik het met mijn moeder over relaties. Ik vroeg haar hoe je vroeger iemand ontmoette, toen er nog geen dating apps bestonden. ‘Ach kind, gewoon via de kerk of sjoelvereniging. Of je ouders kwamen met een geschikte kandidaat op de proppen’, zei moeders. ‘Daar werd toen niet zo moeilijk over gedaan.’

Dit klonk mij erg onromantisch en pragmatisch in de oren. Toch ben ik er inmiddels achter dat men vroeger vérre van nuchter of gevoelloos was. Ik las namelijk gister een artikel over contactadvertenties in de periode 1850 – 1900. De advertenties stonden aan de randen van krantenpagina’s en bevatten de meest interessante wanhoopskreten. Haat en liefde lagen toen ook al dicht bij elkaar.

Wat werd er dan zoal geschreven? Nou, advertenties van deze strekking:

Lieve H.
Laat mij U spoedig weer ontmoeten. Ik ben verlangend U weer te zien. Vergeet mij niet,
verwacht eenig Schrijven.

Uw LiefHebbende N. 

adv9

H.S.
Heb driemaal dank, het deed 
mij zoo wel.
Ik bemin U.
Ik vertrouw op U.
Ik wacht op U.

Maar het was niet alleen maar rozengeur en maneschijn:

Truus!
Vergeven doe ik ’t je, maar vergeten nimmer, want ge doet me erg lijden.
Vaarwel!!

Of:

Marie! Ik zie van je af!

adv 2

En vreemdgaan is kennelijk ook van alle tijden:

Maurice, Aldophe is weg. Verlang naar één uur met U.

Goh, ik smelt helemaal weg bij deze romantiek. En lach om de passie en wanhoop en stoute mensen. Mijn fantasie slaat op hol. Hoe leuk zou het zijn als ik zo’n soort bericht van een geïnteresseerde collega of buurman onverwacht in de krant zou lezen:


Lieve Betje,
Hoe is het?
Geheel de Uwe!
Jan

adv 8

Helaas, ik vrees het ergste. Maar er is hoop. Binnenkort doe ik mee aan Voor je ’t weet, heb je een date. In het kader van Valentijnsdag gaan jongeren een middag ‘daten’ met eenzame ouderen. Wie weet word ik aan een oudere heer gekoppeld. Uiteraard houd ik dan de week er na de krant in de gaten. Wellicht staat er dan bijvoorbeeld:

O vrouwe Marion,
Steeds blijf ik U beminnen, zoals jongstleden zaterdag. Keer terug tot de Uwe.
Klaas

Maar los van een eventuele Klaas op leeftijd, moet ik toch maar wat vaart maken met het vinden van een geschikte man bedenk ik me. Want ik ben bang dat mijn ouders anders misschien een dergelijke advertentie gaan plaatsen:

Huwelijk. 1 Meisje,
die lang genoeg bij moeders pappot gezeten heeft, zoekt kennismaking met advocaat, dokter of zakenman tusschen 30 en 40 jaar, van beslist zeer goeden huize. Als belooning brengt zij algemeene en huishoudelijke ontwikkeling (om van intelligentie en uiterlijk schoon niet eens te spreeken). Al wie den moed heeft, schrijve onder nummer T14153 Handelsblad.

Ik waardeer hun hulpvaardigheid, maar ik zoek liever toch zelf nog even verder.

Willen daarom alle advocaten, dokters en zakenmannen tusschen de 30 en 40 jaar zich melden? Echter alleen als zij beslist van zeer goeden huize komen. In dat geval zal ik diegene rijkelijk beloonen door het huishouden te doen en mijn uiterlijk schoon te toonen.

 

PS: De advertenties zijn verzameld door wetenschapsjournalist Mark Traa en
terug te vinden op Instagram: @liefdevantoen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *