Ze bedoelde het wel goed

Laatst las ik een overlijdensbericht. Na alle gebruikelijke woorden over verdriet en gemis viel mijn oog op een bijzonder zinnetje: Daar zou de wereld er meer van moeten hebben.

Eh, is dit een hint richting de lezer?

“Kijk eens stelletje prutsers, aan deze man kun je een voorbeeld nemen. Sterker nog, de wereld zou er beter uitzien als er meer mensen zouden zijn zoals hij!”

Heerlijk, ik ben dol op passief-agressieve formuleringen. Sinds de rouwadvertentie zie en hoor ik ze gek genoeg ook steeds meer. Een buurman laatst tijdens de VVE-vergadering: “Door de late afzegging van … zitten we nu zonder document X.” Veelbetekenende blik erbij. Top. Inwendig smul ik er van.

Ook bedrijven kunnen er wat van. Zo adverteert de Amsterdamse taxicentrale TCA met: “Wij kennen Amsterdam écht”. Een subtiele sneer naar hun concurrenten of naar Über. Het bedrijf waar ik werk, heeft helaas een vriendelijke slogan: Het meest complete leerplatform voor organisaties. Niks passief-agressiefs aan. 

Onze officemanager is ook al zo aardig, ze stuurt keurige mailtjes of we de sleutels van de bedrijfsauto in het laatje terug willen leggen, de afwas in de afwasmachine willen doen en ook misschien onze eigen lunchtroep op willen ruimen. Geen talent voor passieve agressiviteit, deze aardige meid. Zelfs nadat de autosleutels voor de zoveelste keer kwijt zijn, mailt ze: “Er gaat iets niet goed, de sleutels liggen niet in het laatje.” Heel feitelijk. Geen snerende ondertoon.

Terwijl het zo leuk kan zijn, een beetje passieve agressie op kantoor. Dat maak ik wel op uit een artikel dat ik tegenkom over passief-agressieve mailcommunicatie. Email blijkt een uitermate geschikt medium om onderdrukte agressie subtiel de vrije loop te laten:

  • Misschien heb je mijn vorige mail niet goed ontvangen…
  • In de bijlage vind je nogmaals…
  • Zoals ik al eerder aangaf…
  • Ik vroeg me af of je al tijd hebt gehad om…
  • Hou je me op de hoogte?

Fantastisch! Zo onschuldig, maar ondertussen… Ik denk dat onze officemanager hier best iets mee kan:

Beste collega’s,

Misschien hebben jullie mijn vorige mail niet goed ontvangen, maar zoals ik al eerder had aangegeven, zou ik het op prijs stellen als jullie de autosleutels in het laatje terug leggen na gebruik. De sleutels zijn momenteel kwijt. Ik vroeg me af of diegene die de sleutels als laatste gebruikt heeft, misschien nog geen tijd heeft gehad om ze terug te leggen? Houden jullie me op de hoogte?

Groetjes, [naam officemanager]

Ik zou de hele dag wel zulke mailtjes willen rondsturen. Lekker.

Maar dat heeft dan waarschijnlijk als consequentie dat er in mijn rouwadvertentie tzt ook een passief-agressieve zin staat. Zoiets als: Ze bedoelde het wel goed. 

En of ik daar nou zo blij mee moet zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *